Sziasztok
Eddig még sose volt NAS-om, ezért biztos lesz nagyon alap kérdés is!
Hosszútávra tervezek vele, ezért alapból a 2 lemezes változatok kiestek. Szerintem bőven elég elsőnek a 4 lemezes és abból is a 925+ -ra esett a választás, viszont lenne pár kérdésem is a vásárlás előtt.
1) Általánosabb kérdések:
1.1.1) Maga a NAS-t lehetséges úgy beállítani, hogy utána felhasználói beavatkozás nélkül automatikusan másolja magára X mappa tartalmát másik WiFi hálóztra kapcsolt laptopról? Nincs kedvem mindig utazni az adatok biztonsági mentéséért 60 km-t, illetve nincs kapacitásom a gép indítás után elmagyarázni, hogy mit kell indítani, mit kell csinálni a mentéshez. Ezért esettki több felhő szolgáltatás is.
1.1.2) Mitörténik akkor,ha a NAS által figyelt mappában lévő dokumentumokat szerkesztik vagy törlik?
1.1.3) Ebben az esetben a NAS-on is frissül a dokumentum, illetve törlődik?
1.2.1) Több google drive fiókból képes az ott lévő dolgokat automatikusan letölteni?
1.2.2) Beállítható, hogy a lementett dolgokat a google drive-ból automatikusan törölje?
1.2.3) Mi törénik, ha a driveból én törlöm/szerkesztem a dolgokat, a NAS-on hogy változik a tárolt változat?
1.4) Ha a google drive -ra is ment biztonsági mentés a fényképekről a telefon, amit magának letölt a NAS és a telefon is küldi automatikusan a képet a NAS-ra, akkor kéthelyen fogja a képeket tárolni a NAS?
1.5) Torrent kliens van hozzá, ami X óra feltöltés / bizonyos arány elérésekor automatikusan lekapcsol?
1.6.1) 1db HDD -vel elég kezdeni ugye? (6TB)
1.6.2) Mi történik, ha később 8TB lemezt teszek bele másodiknak?
1.6.3) A maradék 2TB -ot tudom hasznosítani külön, amiről nem készül biztonsági mentés?
1.6.4) Amíg a 6TB-os lemez nem lesz lecserélve 8TB-osra, addig végleg buktam a +2 TB helyet?
1.8.1) Ha több helyről a biztonsági mentéseim feltöltöm a NAS-ra, akkor a duplikált filokat kitudja szűrni különböző mappákból?
1.8.2) Ilyen esetben tud egy összesített mappát magától létrehozni?
2.1.2) Vagy inkább dugjam össze pluszban 1Gbit es csatlakozóval is a modemmel?
2.2) SDMC TelekomTV-STB vel működik a PLEX akadás mentesen, ha 1Gbit es lanra van csatlakoztatva a box a modemmel?
2.3.1) WEB oldalt tudok a NAS ről működtetni majd?
2.3.2) Mi ennek a menete?
2.3.3) Elég lesz az alap 4Gb ram hozzá?
2.4) PLEX -nek elég a T-mobil mobil internet, ha nem vagyok itthon? (~ 300 MBps a sebessége)
3.2.1) Honnan javasoljátok megvenni a NAS -t és a 6TB -os HDD-t?
3.2.2) A kinézet bolt nincs a gyártó honlapon a listába, de állításuk szerint kapom hozzá a regisztrációs kártyát. Kell aggódnom emiatt? (~270.000 Ft a gép)
3.3) HDD -ből a Synology-t vegyem vagy már normálisan működik a WD RED HDD-is a géppel?
3.3.2) Keverhető a HDD márka egy gépen belül? Pl: 1db Synology 6TB és 1db 6TB WD RED
Elnézést a sok alap kérdésért, de nem szeretnék mellényúlni egy ekkora összegű beruházás esetében. Illetve szeretném tudni, hogy mire számíthatok, ha megveszem.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Synology NAS DS925+ (4GB) (4xHDD + 2xM.2 SSD)
Re: Synology NAS DS925+ (4GB) (4xHDD + 2xM.2 SSD)
Írnék 3 külön választ a 3 kérdéscsoportodra. Első lépésként javaslom, nézd át mit kínál a Synology és mit a TerraMaster a biztonsági mentés terén! Mindkét márkánál többféle megoldás is létezik, a Te igényeidhez szerintem mindkettő tökéletes lehet.
1.1.1
Nem tudom, mit jelent, hogy „másik WiFi hálózat”, mivel a NAS alapvetően nem WiFi hálózatra csatlakozik. Lehet, arra gondolsz, hogy egy belső hálózaton belül van a NAS és a számítógép. Vagy épp arra, hogy városban vagy a világban máshol. De bármelyik is a helyzet, természetesen lehet menteni interneten keresztül és a belső hálózaton keresztül is egy számítógépről a NAS-ra, azért is nevezik a gyártók jellemzően „saját felhő”-nek. De a számítógépre tenném fel a NAS megfelelő kliens programját, és az menedzselné a mentést adott szabályok, időzítés alapján. Nem a NAS fog próbálkozni elérni a világ valamely részén egy számítógépet, ez nem lenne praktikus módszer.
1.1.2/3
Attól függ, milyen backup-módszert választasz, minden NAS-gyártó kínál többfélét. A legegyszerűbb, hogy azokat menti, amik a legutóbbi mentés óta változtak. Az is beállítható, hogy ha törlés van a forrás oldalon, akkor megtartsa-e ettől még a mentett fájlt a NAS oldalán. De olyan mentést is csinálhatsz, hogy x darab korábbi verziót megőrizzen minden fájlból. Ez a zsarolóvírusok ellen is védelmet nyújt, nem csak a véletlen törlés, vagy véletlen felülírás ellen.
1.2.1
A NAS-ok képesek Google Drive-ot (és számos más felhőszolgáltatónál a fiókodat) is szinkronizálni a saját tárhelyükkel. Természetesen nem csak 1 fiók adható meg.
1.2.2
Gondolom igen, bár a biztonsági mentésnél nem szoktuk törölni a forrást, az már nem mentés, hanem mozgatás lenne.
1.2.3
Ha szinkronizálod a Google Drive-val, akkor szinkronban maradnak a tartalmak...
1.4 (hol az 1.3 három?)
Persze, lehet hülyeségeket, felesleges dolgokat is beállítani, ahogy szeretnéd. Én a NAS-ra mentenék a telefonról, majd a NAS-ról egy másik helyre (Google Drive, külső HDD, távoli NAS, stb.).
1.5
Mind a TerraMaster, mind a Synology NAS-okon többféle torrent-kliens is futtatható. Pont úgy, mint a számítógépeden, pont olyan funkciókkal.
1.6.1
Ha rögtön mented valahová máshová a fontos adataidat, akkor elég lehet 1 lemez a NAS-ba, persze.
1.6.2
Azt Te döntöd el. Vagy lesz 6+8=14 TB szabad helyed adatvédelem nélkül, vagy lesz 6 TB tükrözött tartalmad, és 2 TB ki nem használt helyed. Ha majd a korábbi 6 TB-osat is kicseréled 8 TB-osra, akkor megnő a szabad hely mérete 8 TB-ra. ITT tudsz játszani a TerraMaster RAID-kalkulátorával, ITT meg a Synology-félével (teljesen egyforma a kettő eredménye, mivel azonosan használják ki a lemezeket és RAID módokat).
1.6.3/4
Nem. Illetve eddig nem lehetett ilyet egyik márkánál sem. De megnézem a jelenleg béta verziójú TerraMaster TOS7 engedi-e. Pár óra múlva kiderül, most kezdett el beépíteni egy 6 TB-os lemezt egy 2 TB-os mellé.
1.8.1 (na, 1.7 se volt?)
Van ilyen funkció a NAS-okon, hogy duplikált fájlok keresése.
1.8.2
Nem, nem mozgatja el eredeti helyükről a fáljokat, természetesen, ez több problémát is felvetne.
Lehet, ezt tőlük kellene inkább kérdezned...
2.1.1
Gondolom a routerre gondolsz, nem kötünk modemet NAS-hoz. Ha 2 Gbit a max. letöltési sebesség, akkor a 2,5 Gbit-es hálózati csatlakozás azért még mindig gyorsabb nála. De mivel merevlemezeket raksz majd a NAS-ba, nagy jelentősége mindennek nincsen, hiszen nem lehet majd 2 HDD esetén sem olyan 200–280 MByte/s-nál gyorsabban írni/olvasni, azaz 2 Gbit fölé nem igen fog menni az adatátvitel sebessége, hiába van 2,5 Gbites (vagy gyorsabb) portból akár több is egy NAS-on esetleg.
2.1.2
Max. a redundancia miatt lehet érdemes otthon 2 ethernet porttal is összekötni (amíg csak lassú HDD-kat használsz), ha az egyik meghal (port vagy kábel vagy switch), a másikra vált a kommunikálció.
2.2
Én nem ismerem a Telekom set-top-boxot, de alapvetően nem egy ilyen eszközön érdemes (szerintem) filmet lejátszani. Meglepődnék, ha gigabites lenne rajta az ethernet, nem csak 10/100-as, és vélhetően nem tud HDR-t, Dolby Vision-t dekódolni sem, a Plex meg nincs az adott hardverhez optimalizálva. Egy médialejátszót lenne érdemesebb használni filmezésre, és nem kell Plex sem.
2.3.1
Hogyne, Web-szerver minden NAS-on futtatható.
2.3.2
Ezt majd meg tudod kérdezni itt bent a fórumon tőlünk, ha meglesz a NAS.
2.3.3
Még semmi olyat nem mondtál, amihez ne lenne elég 2 GB RAM is akár. Majd ha Docker-ben, virtuális gépen futtatsz programokat, akkor bővítheted, most irreálisan drága úgyis a RAM. Vagy vegyél TerraMaster NAS-t, akkor olcsóbban és több RAM-mal kapod vélhetően még az erősebb hardvert is!
2.4
Plexen keresztül, távolról akarsz filmet nézni? Ha 300 Mbit/s stabilan a feltöltési sebességed, és azt nézzük, hogy egy 4K-s Blu-ray fájlnál sem lesz 130–140 Mbit/s-nál gyorsabb rész, akkor bőven elég. De nem kell Plex ahhoz, hogy egy NAS-ról távol nézhessünk filmet, kivéve, ha pl. az alacsony sávszélesség vagy a lejátszó eszköz miatt transzkódolásra van szükség (lásd pl. EZT a tesztet).
Igen, megnéztem, sem a Synology-nál, sem a TerraMaster-nél nem lehet kötetet létrehozni a fel nem használt helyen.KondacsT írta: 2026.02.18. 15:13 1.6.4) Amíg a 6TB-os lemez nem lesz lecserélve 8TB-osra, addig végleg buktam a +2 TB helyet?
3.1.1
A tőlünk származó NAS-okhoz és routerekhez bizonyosan van, ezeket a partnereinknél és – nagyker esetén – azok partnereinél találod meg, listájuk lásd ITT!
3.1.2
Neked azért okozhat, mert nem lesz kihez fordulni idehaza, ha segítségre lesz szükséged, legfeljebb Facebook csoportokban és közösségi fórumokon remélhetsz választ. De nem férsz hozzá ehhez a fórumhoz és magyar nyelvű segédleteinkhez. A kártyáról ITT miden tudnivalót leírtunk. Ha külön vásárolod, bizonyosan rosszabbul jársz.
Nekünk azért okoz gondot, mert a lényegesen olcsóbb Synology vagy TerraMaster bizonyosan nem legális forrásból érkezik, és legalább az ÁFÁ-val valakiknek trükköznie kellett a jó árért. Vásárlásoddal az ezekben részt vevő „kereskedőket” támogatod.
3.2.1
Valamelyik viszonteladónktól, ha kérhetem.
3.2.2
Mivel nagykereskedőket is kiszolgálunk, így sok száz kiskereskedőhöz is eljut országszerte, akikről mi nem is tudunk. Ha van hozzá regkártya ide (vagy a korábbi Synology-fórum.hu-ra), akkor megveheted bátran! Bár az ára furán olcsóbb a jelenleginél, de gondoljuk azt, hogy esetleg korábbi szállítmányból jött még, áremelés előtt...
3.3/3.3.2
Hát, ha engem kérdezel, otthonra nem hogy nem Synology merevlemezt vennék, de még csak nem is Synology NAS-t. (Egyébként keverheted a kompatibilis lemezeket.) Ha jól értem, egy Synology DS925+ (4 GB)-ot néztél ki magadnak, bruttó 270 ezer körül. Ebben egy 4-magos AMD processzor van, a 4 GB RAM pedig 32 GB-ig bővíthető, kizárólag Synology márkájú modullal (2 darab 16 Gb-ossal lesz a max.). 2 darab 2,5 GBites ethernetet kapsz még, és 2 darab M.2 SSD foglalatot.
Én ekkor (ennyit rászánva) viszont inkább egy TerraMaster F4-424 Pro (16 GB)-ot vennék. Ez alapból 4-szer több RAM-ot kínál (utólag bármilyen márkájú modullal bővíthető). De a processzora nem egy 4-magos, 2,2 GHZ-es AMD Ryzen, hanem egy Intel Core i3 8-maggal és akár 3,8 GHz-cel. Csak a két processzor miatt az ITT látható különbségek alapból megvannak és örökre megmaradnak. a linkelt összehasonlít szerint akár több mint 2-szer gyorsabb az i3... Ha nagyon jó vételt akarsz csinálni, és valóban hosszú távra tervezel, akkor az F4-424 Pro (32 GB) RAM-mal még éppen kapható az áremelkedés előtti áron a hazai partnereinknél, bruttó 300 ezer alatt kicsivel.
De ha lényegesen a DS925+ áránál kevesebbet költenél, mégis erősebb hardvert akarsz, akkor is ott a TerraMaster F4-425 Plus (16 GB) kb. 232 000 Ft-ért. Annak az Intel N150 processzora is lényegesen gyorsabb, mint amit a DS925+ kapott.
Ha valóban szükséged lesz videók transzkódolására (korábbi válaszomban linkeltem egy cikket, hogy mikor lehet ilyen), akkor a Synology DS925+ nem jöhet szóba, mert az AMD processzorában nincs GPU, nem tud ilyet.